Olivový olej

Olivový olej je využíván jako součást kosmetických receptur od nepaměti. Zprávy o jeho oblibě máme již ze starověkých pramenů, kdy se používal na promašťování pleti i na výrobu mýdla. Olivový olej obsahuje mastné kyseliny, které napomáhají vypínat pokožku a chránit ji před tvorbu vrásek, obsahuje také přírodní vitamín E, který podporuje elasticitu a odolnost pokožky a omlazuje ji. Kromě toho obsahuje i minerální látky, jako je fosfor, hořčík, vápník a stopové prvky. Díky vitamínu A navíc napomáhá regeneraci buněk.
Turecký lékař Claudius Galénus ve 2. stol. n. l. využil poznatky o zvláčňujících a výživných účincích olivového oleje na pleť. Smíchal ho s vodou a rostlinným voskem, čímž získal krém, po jehož použití se pokožka stávala výrazně svěží a jemnější.
Olivový olej nejenže dokáže zatajit náš věk a vracet čas o několik let zpátky, ale zvládne zároveň rozmazlovat i naše vlasy a nehty. Ty díky němu září leskem a zdravím. Pomáhá také léčit rány, odstraňovat jizvy a použít ho můžete i při ošetřování mozolů, kuřích ok nebo plísňových onemocnění nohou. Změkčuje totiž ztvrdlou a suchou kůži a napomáhá vstřebávání účinných látek.